Alt om vannkopper og sykdomsforløp!

Vannkopper.org

Sykdomsforløp og inkubasjonstid ved vannkopper

 

Hvor lang inkubasjonstid er det på vannkopper?

Vannkopper har lang inkubasjonstid og det kan ta opp til 3 uker fra du ble utsatt for smitte av vannkopper til sykdommen bryter ut. Normal inkubasjonstid er ca 2 uker.

 

Hvordan er sykdomsforløpet ved vannkopper?

Når du får vannkopper begynner det gjerne med lett feber, sykdomsfølelse, nedsatt appetitt. Etter hvert kommer utslett og kløe som kjennetegner sykdommen, feberen kan gjerne fortsette inn i denne perioden. Utslettet begynner med små røde prikker som etter hvert blir fylt med klar veske som blir grumsete utover i sykdomsforløpet. Utslettet begynner gjerne på mage og rygg og sprer seg etter hvert til resten av kroppen.  På slutten i sykdomsforløpet tørker blemmene inn og skorpene faller av.

 

Hvordan dempe kløe?

Kraftig kløe er ofte den komplikasjonen som medfører mest ubehag i sykdomsforløpet når man har vannkopper og kan dempes med hvitvask eller allergimedisiner som Zyrtec som fås kjøpt på apoteket og enkelte dagligvarebutikker. Det kan også være fornuftig å klippe neglene på barna mest mulig ned da de alltid vil klø noe og på denne måten dempe skadevirkningene av utført kløe mest mulig.

 

Hvor lenge varer vannkopper?

Vannkopper går som normalt over i løpet av få uker. Vannkopper er mest smittsomt rundt selve utbruddet og allerede etter 3-4 dager minsker smittefaren. Først når alle sårene har sluttet å veske og er skorpebelagte regnes man som lite smittefarlig. Man skal alltid være oppmerksom når man har vannkopper i forhold til å smitte mennesker som er gamle eller som har nedsatt immunforsvar på grunn av underliggende sykdommer. Man skal være spesielt oppmerksomme på å unngå å utsette gravide kvinner i siste halvdel av graviditeten for smitte samt personer med HIV/ AIDS eller Leukemi.


Copyrighted content. All Rights Reserved.